ABIL's soulmate

ABIL's soulmate

Tuesday, February 21, 2012

cebisan cerita awal tahun 2012

hai...it looks like this is my 1st entry for this 2012..nampak sangat dah lama abil x update blog.. yup..abil agak bz..and bila depan komputer or laptop..takde idea nak menaip..bila da balik rumah idea datang tp mood nak menaip tak kunjung tiba..well, hopefully u guys readers masih ada yang sudi membaca apa abil nak mengarutkan..

as usual..abil sambut birthday dalam keadaan yang sederhana..xde apa2 sambutan pun pada tarikh keramat tu mahupun yang sewaktu dengannya..kekawan abil masing2 sibuk..x ape la..lagipun abil dah 3 series...wahahaha..bakpe nak sambut2..segan (kata hati)..cukup la seandainya ada yang ingat nak wish, dah memadai..terima kasih abil ucapkan..sebulan kemudian baru ada yang menyambut..buat surprise untuk abil..terima kasih jugak..terharu rasa di hati walau macam2 berlaku..masa tarikh keramat tu abil keje, tak amik cuti pun macam birthday tahun2 yang lepas..ye la..kalau abil amik cuti pun abil nak ke mana..bukannya ada sesiapa pun..baik juga la abil keje..dapat wit..terima kasih pada seorang teman yang bawak abil makan kat kampung baru..sangat2 hargainya (abil simpan dalam hati sampai bila2 tau).

bila umur dah meningkat ni..semakin hari semakin banyak perkara yang berlaku yang menguji kesabaran..jatuh bangun..sakit sihat..susah payah...sedih lara..duka gembira..banyak..abil admit...abil ni agak panas baran..apa lagi kalau orang yang abil tak suka..tak hormat dengan kata2 sendiri..buat sesuka hati..abil jadi panas..dan juga kepantangan abil bila orang tak berterus terang dgn jujur..dan tak ikhlas tentang sesuatu..sedih hati kita orang tak nampak..sedih hati orang kita nampak..begitulah sebaliknya..kalau abil tak puas hati..abil suka bertanya..abil akn dptkan jawapan..ade sesetangah orang mungkin lupa..kita manusia ni dianugerahkan akal fikiran dan naluri yang adakalanya melangkaui tahap pemikiran kita...tahap perasaan kita..bila kita rasa ada sesuatu yang tak kena..walau digolek perasaan ke kiri atau ke kanan untuk tak memikirkannya...satu detik yang sampai tiba2 pasti akan terngiang2 dalam fikiran. masa tu la segalanya terkeluar..kalau kita menyimpan rasa sedih yang menggunung saban hari, saban waktu...sampai masanya..meletus juga keluar..nak berkata tidak abil tak reti..betul...abil memang tak reti nak elak..atau nak avoid..atau nak kata.."sorry..tak boleh"...apa2 pun.."ok..boleh je.." takpun.."ok..takpe la.."..dan bila ada di antaranya memakan diri abil..hanya doa pada Allah saja yang abil mampu panjatkan..semoga hati ni tetap kuat dan tabah...amin :)

kalau orang tanya abil..apa azam tahun baru...baik tahun kafir mahupun tahun Islam..abil seboleh2nya nak kehidupan yang lebih baik dari sebelum ni..berusaha sedaya mungkin..dan abil harap hati abil tak jadi bahan permainan...bila abil benar2 serius..abil sedih...jangan la buat hati ni menangis sedangkan abil tak suka buat orang menangis bagi yang selayaknya gembira..abil banyak diamkan je...abil hanya meluah pada yang perlu...bicara pada yang sudi mendengar dengan ikhlas...biar la orang nak berkata2...biar lah orang lain nak menuduh...biar lah orang sekeliling nak bercerita...biarlah satu dunia nak bercakap...selagi diri ni masih kuat...insyaallah takkan tergugat sikit pun pendirian mahupun perasaan..abil pun kadang2 pendirian ni berubah2 jugak bila syak wasangka singgah di hati..tapi ada sesetengah perkara..abil akan pegang dan ingat sampai mati..bukan hanya pada perjanjian..walaupun pada pengzahiran kata2 dan perbuatan..degil jugak si capricorn ni..hahahahaha...tapi tak bermakna diri ni kejam nak ikut kepala sendiri..ada perkara yang abil takkan memaksa...sebagaimana abil tak suka paksa orang..tahu sakit hati dan bengang bila dipaksa sedangkan itulah perkara yang tak disukai..dan abil sendiri tak suka dipaksa..biarlah ia berlaku atau berlalu dengan sendiri bila redha dan pasrah datang...Allah tak kejam tau...apa yang Dia berikan biarlah kita pandang pada sudut positif dan peganglah pada diri..setiap yang berlaku ada kebaikan yang tersembunyi...tak perlu datang bersegera tapi insyaallah perkara yang baik2 sentiasa menanti lambat laun..itu janji Allah..dan janji Dia adalah janji yang paling hakiki..Allah tak berdusta dengan hambaNya..tapi hambaNya yang paling banyak berdusta..bukan saja sesama sendiri tapi dengan diri sendiri jugak..apa dan siapa..hanya diri sendiri dan Dia saja yang tahu...wallahua'alam..

bercakap tentang panas baran..ye...abil bukan seorang yang sempurna..tapi abil juga cuba sedaya upaya jadi seorang yang penyabar...tersasar pun tetap berlaku..hah..bila hati melebihi akal..tersasar la jawabnya..maaf yang selalu abil ucapkan dan abil tak putus2 memohon kemaafan pada seispa saja yang abil sakiti secara diam atau terang2an..kalau tak depan2..biarlah melalui perlakuan abil..faham sendiri sudah..kalau salah abil mengaku..abil bukan suka2 senyap dan sembunyi kesalahan...maaf..kita tak bisa menyimpan kesalahan kita sesama manusia hingga jatuh dendam..sekadar beringat untuk simpanan hari tua.."dia pernah berikan aku masalah, maka aku perlu jauhinya"...belajar la sikit2 untuk letak dinding di depan mata pada mereka2 yang menyakiti abil dan tak mahu mengaku kesilapan sendiri...makan dalam yang taknak..nauzubillah..

sekarang ni alhamdulillah, sikit2 abil cuba untuk baiki diri abil..umur kita makin meningkatkan..smpai bila kita melakukan kesilapan yang sama..dan sampai bila kita nak biarkan orang lain menindas jiwa kita..sampai bila kita nak biarkan kelemahan kita menjadi penghalang pada kejayaan kita untuk dapatkan sesuatu yang menggembirakan kita... insyaallah abil.."jangan pernah patah semangat" - itu kata2 dalam hati.

di akhir kata...abil sayang semua yang menyayangi abil dan sudi terima diri abil dengan seadanya..kalau ada kelemahan yang nyata..jangan la takut nak menegur..sebab kita tak selamanya tahu apa2 saja yang kita lakukan tu menyenangkan semua pihak..

salam ukhuwah pada yang membaca :)

No comments:

Post a Comment